U bent nu op: Mijn-VPN.nl  >  VPN Reviews – Vergelijk en vind jouw ideale VPN  >  HMA VPN review (2023)

nord vpn

NordVPN
Review 2023

Update: 2 januari 2023

Bezoek Nordvpn

Hoogtepunten

checkmark     Gratis proefperiode voor Android
checkmark     Lekt soms je IP
checkmark     Netflix werkt niet
checkmark     Gigantisch netwerk

9,5

[PROGRESSBAR_WP id=1241]

NordVPN Review: Hoe goed is deze VPN écht in januari 2023?

NordVPN is een begrip op de VPN-markt. Sinds 2019 is NordVPN volgens Google Trends namelijk de premium VPN waar het vaakst naar gezocht wordt. Ook nu is het nog een van de bekendste merken.

NordVPN valt onder NordVPN S.A. (voorheen onder Tefincom S.A.), waarvan het hoofdkantoor in Panama is gevestigd. Deze strategische locatie van het hoofdkantoor betekent ook dat deze provider niet wordt gehinderd door wetten of instanties die inzage in internetdata afdwingen. De provider hoeft zelfs helemaal geen data te bewaren. Het is ook niet vatbaar voor het digitale deelbeleid van de zogenaamde ‘14 eyes-alliantie‘.

NordVPN bestaat sinds 2012 en heeft zich bewezen als een betrouwbare en snelle VPN-service die privacy hoog in het vaandel heeft staan. NordVPN begon elf jaar geleden met een enkele VPN-server en is nu uitgegroeid tot een toonaangevende VPN die door meer dan 14 miljoen mensen wereldwijd wordt gebruikt. De firma heeft daarnaast een manier gevonden om de Amerikaanse Netflix via VPN te laten werken.

nord vpn

Specificaties Nordvpn

PrijsVanaf €3,99 per maand
BesturingssystemenAndroid, Windows, Mac, iOS, Linux
Gelijktijdige verbindingen6
BetaalmethodeniDeal, Creditcard, Bitcoin, Google Pay, Amazon Pay
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, Wireguard
TorrentsTorrents toegestaan
Geld-terug-garantiesGeld-terug-garantie

 Aanbieding  

Bezoek Nordvpn

NordVPN review: in het kort

We vatten even kort de sterke én minder sterke kanten van NordVPN samen. Daarna lees je onze uitgebreide review van NordVPN.

PluspuntenMinpunten
Amerikaanse Netflix werkt vaak goedSoftware niet in het Nederlands beschikbaar
Geen logsWireGuard variant minder transparant vanwege eigen versie (NordLynx)
Sterke encryptie en hoge snelhedenExpertise bij de klantenservice kan wisselend zijn
Duidelijke, uniforme gebruikersinterface met een handige wereldkaartInloggen in de app gaat via de browser. Wij zijn hier geen fan van.
Heeft een kill switch
Speciale P2P-, torrent- en Tor VPN-servers
Mogelijkheid tot een dubbele VPN-verbinding
Dedicated IP mogelijk
Speciale servers voor streaming
30-dagen geld-terug-garantie
Zes gelijktijdige verbindingen mogelijk

In deze review bespreken we de snelheid, de veiligheid, het gebruiksgemak, het servernetwerk en de vele mogelijkheden van NordVPN, zoals NordPass en NordLocker.

NordVPN is een ‘no log’-VPN en houdt dus geen logs bij. Dit is erg prettig als je waarde hecht aan je privacy. NordVPN heeft bovendien servers die werken met de Amerikaanse Netflix. De provider is snel, heeft ijzersterke encryptie, heeft servers over de hele wereld en is redelijk geprijsd.

NordVPN heeft zijn marktpositie dus niet uitsluitend aan goede marketing te danken, maar ook aan het feit dat het gewoon een erg goed product is. Zoek je een goede VPN voor een eerlijke prijs? Dan is NordVPN de moeite waard om eens te proberen. Als het niet bevalt, kun je altijd een beroep doen op NordVPN’s geld-terug-garantie.


Snelheid – Hoe snel is NordVPN?

Scorebalk die de score

Snelheid is erg belangrijk voor een goede VPN. Je wilt een VPN zoals NordVPN natuurlijk gebruiken zonder merkbaar snelheidsverlies. Daarom hebben we deze provider voor langere tijd op verschillende apparaten getest en diverse speedtests gedaan. Dit zijn onze conclusies:

 • De verbindingen van NordVPN zijn snel.
 • De speedtests laten een daling in snelheid zien, waar je echter weinig tot niets van merkt.
 • Tijdens dagelijks gebruik was er geen merkbaar verschil in snelheid, zelfs niet tijdens het gamen of downloaden.
 • NordVPN kiest automatisch de snelste beschikbare server.

We geven NordVPN een 9 voor snelheid. Bekijk het overzicht van de snelste VPN’s om een beeld te krijgen van de snelheid van de overige VPN’s.

Speedtest resultaten NordVPN

De resultaten zijn afhankelijk van je normale internetsnelheid en locatie. Ook kan het gekozen VPN-protocol en de drukte van verschillende servers van invloed zijn op je uiteindelijke snelheid. Houd er dus rekening mee dat je uiteindelijke internetsnelheid kan afwijken van onderstaande resultaten.

VERBINDINGDOWNLOADSNELHEID (Mb/s)UPLOADSNELHEID (Mb/s)PING (ms)
Geen VPN93,1694,825
Snelste server (Amsterdam)85,4985,566
Nederlandse server84,6485,429
Duitse server (Frankfurt am Main)85,2685,323
Engelse server (Londen)84,7384,7217
Amerikaanse server (New York)77,8685,53176
Australische server (Melbourne)61,7382,94548
Japanse server (Tokio)66,5177,46464

De uitkomsten van de speedtest op ons netwerk zonder VPN gebruiken we als nulmeting, zodat we overige resultaten daarmee kunnen vergelijken. Als VPN-protocol hebben we OpenVPN (UDP) gebruikt. We hadden onze internetverbinding via de kabel.

Toen we verbinding maakten met een server in Nederland, namen zowel de download- als de uploadsnelheid af. Wat je daar echter van merkt vergeleken met onze ‘kale’ verbinding is te verwaarlozen, omdat het nog steeds om erg hoge snelheden gaat.

Bij het verbinden met servers op grote afstanden (de VS, Japan en Australië) nam de ping flink toe. De downloadsnelheid is afgenomen, maar nog steeds uitstekend. De prestaties bij servers die ver weg staan, zijn dus minder dan die van een Nederlandse server, maar alsnog erg goed.

Snelheid in alledaags gebruik

Betekent dit dat NordVPN ook tijdens je dagelijkse gebruik gewoon supersnel is? Jazeker! Als testers merkten wij geen verschil tussen de snelheid van onze ‘kale’ verbinding en die van onze verbinding met NordVPN. Dit gold voor allerlei online activiteiten: van regulier browsen tot gamen en downloaden. Zowel het gebruik van P2P-based torrenting als het downloaden van games op Steam ging erg snel. Ook streamen via YouTube en Netflix werkte perfect met NordVPN.

Een mogelijke reden voor de snelle verbindingen is de automatische serverkeuze van deze provider. Net als veel andere aanbieders kiest NordVPN automatisch de snelst beschikbare server. Dit garandeert vrijwel altijd een goede en snelle verbinding, omdat NordVPN veel servers heeft. Deze zullen dus niet snel overbelast raken.


Veiligheid – Hoe veilig is NordVPN?

Scorebalk die de score

De manier waarop de aanbieder omgaat met beveiliging (security) en privacy is van belang bij de keuze voor een VPN-provider. Op dit punt scoort NordVPN erg goed. Hieronder lees je de conclusies die wij hebben getrokken over de veiligheid van NordVPN.

 • Het hoofdkantoor van NordVPN zit in Panama.
 • De provider heeft sterke 256-bit encryptie.
 • NordVPN biedt goede veiligheidsprotocollen (OpenVPN en NordLynx). IKEv2/IPsec is alleen beschikbaar op iOS- en macOS-apparaten.
 • NordVPN houdt zich aan een strikt no-log beleid.
 • De Threat Protection feature logt enkele gegevens, als je deze inschakelt.
 • De NordVPN kill switch werkt naar behoren en heeft een filterlijst.
 • Om een account aan te maken, heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig.
 • Het inloggen bij NordVPN gaat via de browser.
 • NordVPN laat regelmatig beveiligingsaudits uitvoeren.

Al met al geven we NordVPN een 9.5 voor veiligheid.

De protocollen van NordVPN

NordVPN maakt gebruik van 256-bit AES-encryptie. Dit is ‘military-grade encryption’ en is dus van zeer hoge kwaliteit. NordVPN beweert zelfs dat de meest geavanceerde computers ter wereld zijn versleuteling niet kunnen kraken. De servers zijn bovendien beveiligd met onder meer een firewall. Met de algemene veiligheid zit het dus wel goed bij deze provider.

NordVPN werkt met verschillende VPN-protocollen. Er is ondersteuning voor de welbekende encryptieprotocollen:

 • OpenVPN (zowel UDP als TCP)
 • IKEv2 (met IPsec voor veilige versleuteling)
 • NordLynx

Op het moment wordt de OpenVPN-optie, gecombineerd met AES-256, over het algemeen gezien als de best mogelijke online beveiliging.

Het nieuwe protocol NordLynx is overigens veelbelovend. Dit protocol combineert de snelheid van het relatief nieuwe WireGuard-protocol (waar NordLynx op gebaseerd is) met NordVPN’s custom double Network Address Translation (NAT) system. Het resultaat is een efficiënt, veilig encryptieprotocol waarmee gebruikers tot wel twee keer hogere download- en uploadsnelheden kunnen behalen, aldus de provider. Door deze combinatie van eigen technologie en WireGuard is het echter minder transparant dan WireGuard op zichzelf.

NordLynx is momenteel de standaardoptie wanneer je NordVPN gebruikt. Je kunt handmatig het protocol wijzigen in de instellingen. Het protocol IKEv2/IPsec is alleen beschikbaar voor iOS- en macOS-apparaten.

De kill switch van NordVPN

Voor extra veiligheid heeft NordVPN een eigen kill switch-optie. Deze is vergelijkbaar met de kill switch van veel andere VPN’s. Hij zorgt ervoor dat je data niet zomaar op straat komt te liggen als je VPN-verbinding tijdelijk wegvalt. De internet kill switch blokkeert namelijk je dataverkeer totdat de VPN-verbinding hersteld is.

Daarnaast kun je bij NordVPN een speciale ‘app kill’-lijst instellen. Op deze wijze wordt niet meteen je hele internetverbinding verbroken als de VPN even wegvalt. Slechts een paar apps die je zelf hebt geselecteerd, zullen geen verbinding meer hebben.

Stel je voor: je gebruikt één specifieke browser om privépagina’s te bezoeken, terwijl je een andere voor minder privacygevoelige activiteiten gebruikt. Je kunt dan binnen de app van NordVPN instellen dat het enkel de browser met de privépagina’s stopt zodra je de VPN-verbinding verbreekt. Zo heb je zelf de controle over wat je nog wel en niet kunt doen zonder VPN-verbinding. Met andere woorden: deze kill switch is dik in orde!

Logbeleid en privacy van NordVPN

NordVPN Logs IconNordVPN zit, op papier, in Panama. De privacywetgeving is daar erg goed geregeld. Het land wordt immers niet voor niets een belastingparadijs genoemd. Panama heeft geen bewaarplichtwetten, waardoor NordVPN geen logs hoeft bij te houden.

Om te zorgen dat de servers veilig blijven, gebruikt NordVPN speciale ‘diskless RAM-servers‘. Op deze servers kan informatie niet worden opgeslagen; ze zijn enkel een doorgeefluik van informatie. Connectie-informatie die nodig is om verbinding te maken met een server, wordt hierdoor binnen 15 minuten automatisch verwijderd.

Het enige dat NordVPN over zijn gebruikers logt op normale servers is dit:

 • Of je de afgelopen 30 dagen verbinding hebt gemaakt.
 • Je besturingssysteem, en andere niet-identificeerbare apparaatinformatie.
 • Je apparaat-ID. Dit ID wordt door je apparaat gegenereerd en kun je zelf resetten, zodat er niet te veel persoonlijke informatie aan gekoppeld wordt.
 • Welke features je aan hebt staan in de app.

Mocht NordVPN dus gehackt worden, dan zijn er geen persoonlijke gegevens of configuratiebestanden op te vinden. In andere woorden; er is geen informatie om te stelen.

Threat Protection/CyberSec

Vorig jaar heeft NordVPN een nieuwe functie uitgebracht: Threat Protection. Dit biedt beveiliging tegen cyberdreigingen door het blokkeren van trackers, pogingen tot phishing, opdringerige reclame, kwaadaardige websites en geïnfecteerde bestanden.

NordVPN software, pagina

Threat Protection heeft de volgende geavanceerde beveiligingsfuncties:

 • Advertenties: beschermt je privacy en vermindert blootstelling aan kwaadaardige advertenties.
 • Web trackers: houdt trackers weg zodat je echt privé kunt browsen.
 • Web malware: blokkeert toegang tot malware-hosting websites.
 • Bestand malware: checkt downloads op malware en verwijdert de schadelijke bestanden.
 • Deep file scan: als de initiële scan niet uitwijst of een bestand veilig is, wordt het geüpload naar de cloud voor een geavanceerde malware scan.

Je kunt ieder onderdeel apart in- of uitschakelen. Threat Protection is geïntegreerd in de NordVPN-app. De functie beschermt gebruikers zonder dat ze met een VPN-server hoeven te verbinden. In de app kun je zien wat er allemaal geblokkeerd is en van welke site dit afkomstig is.

Op Linux- en macOS-devices heet de Threat Protection-feature CyberSec.

Privacyrisico Threat Protection feature

Helaas logt NordVPN meer van je gegevens als je Threat Protection aanzet. Dit maakt de functie een privacyrisico.

Dit is de informatie die NordVPN over je verzamelt via Threat Protection:

   • De URL van de website die je bezoekt. Deze wordt niet gekoppeld aan jou als gebruiker, maar wordt wel opgeslagen in een database.
 • Of een bestand dat je downloadt malware bevat of niet.
 • Als je een uitvoerend bestand scant, zoals een .exe, dan slaat NordVPN het bestand zelf ook op in zijn cloudserver. Dit doet het zonder het te koppelen aan jou als gebruiker.
 • Informatie over je verbinding, waaronder het land waar je bent, je tijdzone en de naam van je internetprovider.

Als je de app downloadt, staat Threat Protection automatisch uit. We raden je aan deze niet in te schakelen als jij de VPN voor je privacy en anonimiteit wilt gebruiken. Als jij veiligheid belangrijker vindt, kun je de functie wel gebruiken.

Dark Web Monitor

Met de Dark Web Monitor van NordVPN ontvang je meldingen over accounts die in gevaar zijn. De monitor scant het dark web om te zien of je inloggegevens in gevaar zijn. Bij een datalek krijg je direct een waarschuwing. Daarmee verklein je het risico op identiteitsfraude, phishing of accountvergrendeling.

Er wordt daarbij alleen gekeken naar het e-mailadres dat gekoppeld is aan je NordVPN-account. Volledige zekerheid geeft dit dus niet, vooral niet als je voor NordVPN een apart anoniem mailadres hebt.

Je kunt de Dark Web Monitor activeren door de app van NordVPN te openen. Klik in de linkerbalk op het vierde icoontje. Zet vervolgens het schuifje bij de Dark Web Monitor op ‘On’.

Lekt NordVPN je data?

Doel van een VPN is het verbergen van je IP-adres. Dan is het wel belangrijk dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Daarom voeren wij voor elke VPN die we testen een webRTC leak test en een DNS leak test uit. Zo weten we zeker dat je IP-adres niet op de een of andere manier gelekt wordt.

Met NordVPN kun je ervan op aan dat je anonimiteit bewaard wordt. Deze provider slaagt voor beide testen. Dat wil zeggen dat NordVPN je IP-adres dus goed afschermt.

Welke gegevens heeft NordVPN nodig?

NordVPN Gegevens IconOm een account bij NordVPN aan te maken, heb je enkel een e-mailadres en een wachtwoord nodig. Je zou dus een anoniem e-mailadres kunnen gebruiken om jezelf niet kenbaar te maken.

Wat betreft betaalmogelijkheden kun je ervoor kiezen om met cryptocurrency’s, zoals Bitcoin, te betalen. Dit maakt NordVPN een zeer anonieme VPN. Let wel op dat je, als je een andere betaalmethode kiest, waarschijnlijk meer persoonlijke gegevens aan NordVPN zult moeten verstrekken, zoals een rekeningnummer.

Een update van NordVPN heeft ervoor gezorgd dat alle logins op de producten van NordVPN (waaronder wachtwoordmanager NordPass en cloud-storage NordLocker) via de browser gaan. NordVPN geeft aan hiermee beter beschermd te zijn, omdat het zijn bescherming kan focussen op één access point.

Voor enkele gebruikers betekent dit dat ze niet kunnen inloggen. Dit komt doordat sommige landen (vooral met dictatoriale regimes) de NordVPN-website blokkeren. Gebruikers uit die landen kunnen dus niet inloggen, ook al hebben ze de software al geïnstalleerd. Tevens is het openen van de browser de eerste keer dus nog niet beschermd middels VPN, omdat je nog niet ingelogd bent.

Voor de meeste gebruikers zal dit nieuwe inlogsysteem geen probleem zijn, maar in enkele specifieke gevallen is het zeer nadelig. Hoewel we de veiligheidspotentie van het nieuwe loginsysteem zien, dienen er nog wat problemen te worden opgelost.

Resultaten NordVPN beveiligingsaudits

In juli 2020 kondigde NordVPN aan dat het een volledige audit van zowel de infrastructuur als het logbeleid heeft laten uitvoeren door PricewaterhouseCoopers AG. Hierbij werd het zero-logbeleid van de firma bevestigd.

Bij een recentere audit door VerSprite in juni 2021 werden geen serieuze kwetsbaarheden in de beveiliging van de NordVPN-apps geconstateerd. Als onderdeel van deze audit is er ook een zogenaamde penetration test uitgevoerd. Hierbij proberen professionele hackers om gericht bij de dienst in te breken door fouten in de beveiliging op te sporen. Dit bewijst dat NordVPN nog steeds serieus bezig is met het bewaken van de veiligheid van jouw VPN-verbinding.

Effectieve veiligheidsmaatregelen

NordVPN is onderdeel van het VPN Trust Initiative, waar ook andere gewaardeerde VPN-aanbieders zoals Surfshark en ExpressVPN onderdeel van zijn. Providers die bij het VTI zijn aangesloten, houden zichzelf aan hogere normen op het gebied van veiligheid, privacy, transparantie, sociale verantwoordelijkheid en ethische marketingpraktijken.

Ook heeft NordVPN een bug bounty programma opgezet, waarbij ethische ‘white hat’ hackers worden gevraagd op zoek te gaan naar lekken in het systeem. Als ze er een vinden, levert hun dat een beloning op en kan NordVPN het probleem meteen aanpakken.

NordVPN heeft de algemene veiligheidsstandaard van zijn serverproviders aangescherpt, waar de eerdergenoemde ‘diskless RAM-servers’ onderdeel van zijn. Ten slotte is de provider bezig een servernetwerk op te bouwen dat exclusief eigendom van NordVPN zelf is. Dit alles geeft blijk van het belang dat NordVPN hecht aan de veiligheid van zijn klanten.

Vertrouwen is en blijft ontzettend belangrijk voor elke VPN-service. De combinatie van zijn locatie, sterke ‘no log’-beleid en focus op veiligheid, maakt NordVPN een ijzersterk beveiligde VPN en zelfs een van de meest veilige premium VPN’s.


Gebruiksvriendelijkheid – Hoe gebruiksvriendelijk is NordVPN?

Scorebalk die de score

NordVPN probeert met zijn software een combinatie te zoeken tussen uitstraling en simpliciteit zonder dat het ten koste gaat van de mogelijkheden en instellingen. Dit doet de dienst uitstekend!

Hieronder lees je onze conclusie over de gebruiksvriendelijkheid, uitstraling en betaalmogelijkheden van NordVPN.

 • De website van NordVPN is duidelijk en overzichtelijk.
 • NordVPN is simpel te installeren op alle besturingssystemen en devices.
 • De website heeft een handige database met veelgestelde vragen en handleidingen.
 • De software van NordVPN heeft een uniforme uitstraling en werkt intuïtief.
 • Je kunt betalen met creditcard, cryptocurrency’s en andere mogelijkheden zoals iDeal.
 • De klantenservice van NordVPN is makkelijk te bereiken en antwoordt zeer snel. Wel kan de expertise wisselend zijn tussen de verschillende medewerkers.
 • NordVPN heeft veel extra functies die het gebruiksgemak vergroten, zoals een cloudopslagwachtwoordmanager en de nieuwste functie Meshnet.

NordVPN krijgt van ons een 9.5 voor gebruiksgemak.

De NordVPN website

NordVPN heeft een simpele, overzichtelijke website. De provider maakt geen gebruik van afleidende kleuren, waardoor de website duidelijk en simpel blijft, en nog steeds voldoende informatie laat zien. De website is in meerdere talen beschikbaar, waaronder Nederlands.

Screenshot website NordVPN juli 2022

Wanneer je bent ingelogd, is ook de accountpagina zeer overzichtelijk. Je actieve diensten zijn te vinden onder het tabblad ‘Account overview’. Verder heb je de tabbladen: ‘Downloads’, ‘Billing’, ‘Reports’ en ‘Redeem’. Bij downloads vind je de software en apps voor verschillende apparaten.

Installatieprocedure van de NordVPN-app

NordVPN is zeer eenvoudig te installeren. Op de homepage kies je een account en doorloop je de stappen, of je downloadt eerst de software en maakt daarna een account aan. Via je accountpagina (na het inloggen) kun je ook de verschillende software downloaden voor alle besturingssystemen en devices. Op mobiele apparaten en tablets kun je de NordVPN-app downloaden uit de App Store.

Eigenlijk is het installeren van een VPN tegenwoordig een koud kunstje. Alle grote VPN-aanbieders hebben easy-to-install software en specifieke apps voor tablet en mobiel. NordVPN is geen uitzondering. Naast desktop en mobiele applicaties zijn er browserextensies voor ChromeFirefox en Edge beschikbaar.

NordVPN ondersteunde besturingssystemen

Je installeert NordVPN als volgt:

 1. Ga naar de website van NordVPN en klik op de rode knop met ‘Kies jouw abonnement’ of ‘Koop NordVPN’.
 2. Je krijgt nu meerdere abonnementen te zien. Kies hieruit een abonnement.
 3. Voer je e-mailadres en betaalgegevens in.
 4. NordVPN website account aanmaken e-mailadres invoeren en betaalmethode kiezen
 5. Je krijgt nu een bevestiging per e-mail. Activeer hiermee je account.
 6. Maak een wachtwoord aan.
 7. Download de NordVPN-software op je apparaat. Voor mobiel download je de NordVPN-app in de App Store.
 8. Doorloop de installatieprocedure. Dit is eenvoudig en gaat erg snel.
 9. Open de NordVPN-app en log in met je accountgegevens. Er opent een scherm in je browser waar je kunt inloggen. Vervolgens keer je weer terug naar de app.
 10. NordVPN app loginscherm

Mocht je er niet uitkomen met de installatie van NordVPN, kijk dan in onze installatie-handleidingen of op de website van NordVPN. Hier staan een hoop handleidingen voor installatie van de software. Ook staat hier hoe je bijvoorbeeld NordVPN instelt voor Netflix.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid NordVPN software

NordVPN software waarbij de wereldkaart te zien is

De software van NordVPN is duidelijk en visueel aantrekkelijk. Op basis van de kaart kies je welke server je wilt gebruiken. De applicatie werkt stabiel en snel en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Wij missen helaas de optie om binnen NordVPN zelf een speedtest uit te voeren om handmatig de snelste servers te kunnen vinden.

Naast de wereldkaart kun je ervoor kiezen om een lijst van landen te bekijken in alfabetische volgorde. Per land kun je zelfs verbinding maken met een specifieke server. Dit is bijvoorbeeld handig als je op een bepaalde server bent geblokkeerd. De serverlijst geeft ook informatie over de geografische afstand tussen jouw internetverbinding en de VPN-server en hoe drukbezet de server is (server load).

Ook de iOS-app van NordVPN is stabiel en makkelijk in gebruik. Tijdens de installatie moet je de app toegang verlenen om een VPN-verbinding in te stellen in iOS. Daarna kan je app deze verbinding voor je beheren. Het verbinden met een VPN-server gaat snel en is erg simpel. Ook in deze app zal er gekeken worden naar een server die voor jou snel zal werken.

Screenshots van NordVPNs iOS software

Er is weinig verschil tussen de mobiele app en de desktopsoftware van NordVPN. Beide zijn duidelijk, gebruiksvriendelijk en hebben een uniforme uitstraling. Dit geeft NordVPN een bepaalde look-and-feel die als gebruiker zeer prettig is. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid heeft deze VPN ook een plekje gekregen in ons lijstje ‘beste VPN voor het gezin‘. Het enige jammere is dat de software niet in het Nederlands beschikbaar is.

De NordVPN browserextensie voor Chrome, Edge en Firefox

NordVPN Browser Extensie Chrome Firefox IconNordVPN heeft een handige browserextensie voor Chrome, Edge en Firefox. Deze beschermt enkel de informatie uit je browser. Dit kan handig zijn als je alleen deze informatie via VPN wilt beschermen.

De browserextensies zijn zeer gebruiksvriendelijk, maar bedenk wel dat je gegevens buiten je browser om niet beschermd worden door de extensie. Als je al je online activiteiten wilt beschermen, heb je de gewone software van NordVPN nodig.

NordLayer – Zakelijke VPN

NordVPN Zakelijk IconNordVPN heeft naast zijn particuliere abonnement ook een zakelijke optie, NordLayer. Deze zakelijke optie geeft je recht op prioriteitssupport. Daarnaast krijg je een dedicated accountmanager en wordt administratie makkelijker. Je krijgt toegang tot een handig dashboard om, onder andere, de VPN-gebruikers te beheren.

Gebruikersadministratie en licentieoverdracht worden zo makkelijker gemaakt. Eigenlijk is dit zakelijke pakket net zo goed als het particuliere pakket, maar dan met wat handige extra opties speciaal gericht op bedrijven.

NordLocker – Beveiligde cloudopslag

NordLocker is een soort beveiligde versie van Dropbox met de optie om bestanden te versleutelen. Met NordLocker krijg je dus toegang tot opslag in de cloud. Je kunt 3GB gratis krijgen of kiezen uit een van de betaalde abonnementen voor 500Gb of 2TB opslag. Bovendien kun je ervoor kiezen om bepaalde bestanden te encrypten.

Versleutel je een bestand, dan kun je ervoor kiezen om deze te kopiëren en de versleutelde kopie te bewaren in de cloud, of het bestand versleuteld te verplaatsen naar de cloud. Zo ben je zelf de baas over welke bestanden je versleutelt en opslaat.

Mocht je interesse hebben in NordLocker, gebruik dan de onderstaande knop om naar de site van NordLocker te gaan en eventueel het gratis abonnement uit te proberen.

Ga naar NordLocker

NordPass – Wachtwoordmanager

Naast de beveiligde cloudopslag heeft NordVPN een eigen passwordmanager: NordPass. Deze wachtwoordmanager is erg eenvoudig in het gebruik en doet alles wat een wachtwoordmanager hoort te doen. Je kunt je wachtwoorden en inloggegevens eenvoudig opslaan en beheren. Ook genereer je gemakkelijk nieuwe veilige wachtwoorden. Mocht je interesse hebben in een goede wachtwoordmanager, dan is NordPass zeker een goede optie.

NordPass komt met een proefperiode van 30 dagen, wat een mooie periode is om te testen of de wachtwoordmanager voor jou werkt. Als je na deze trial door wilt gaan met NordPass, heb je keuze uit twee premium opties. Bij beide wordt nu hoge korting wordt geboden in verband met Black Friday:

Premium abonnement:

 • €1,49 per maand voor een tweejarig abonnement.
 • €1,99 per maand voor een jaarabonnement.

Familie abonnement:

 • €2,79 per maand voor een tweejarig abonnement.
 • €3,69 voor een jaarabonnement.

Als je interesse hebt in NordPass, dan kun je de onderstaande knop gebruiken om de site van NordPass te bezoeken. NordPass is ook als zakelijke optie te verkrijgen. Dit heet NordPass Business.

Ga naar NordPass

NordVPN en Linux

Er zijn steeds meer mensen die Linux gebruiken en een kwalitatieve VPN willen. NordVPN weet dit en heeft uitgebreide gidsen geschreven om gebruikers van verschillende distro’s te voorzien. Ook zijn er meerdere mensen bij de helpdesk die kennis van Linux hebben.

NordVPN is te installeren voor Debian-, Fedora-, en openSUSE-based distro’s, Daarnaast kan het werken op CentOS, QubesOS en RHEL. Grote kans dus dat jouw systeem ondersteund is. Helaas zijn er geen aparte UI’s voor Linux distro’s en moet je alles via de terminal instellen. Puristen zullen dit natuurlijk helemaal niet erg vinden.

Wat je ook gebruikt; je zult eerst de NordVPN repository van servers moeten downloaden. Deze zijn beschikbaar in .deb en .rpm vormen. Ook vind je op de site gidsen voor hoe je NordVPN voor de verschillende systemen downloadt.

Als je je zorgen maakt over DNS-lekken, is het ook mogelijk om de DNS-servers in de terminal te veranderen naar NordVPN DNS-servers.

Meshnet

De nieuwste functie van NordVPN heet ‘Meshnet‘. Op zijn website geeft NordVPN zelf uitleg over deze functie:

“Je kunt Meshnet zien als een gedecentraliseerd of doe-het-zelf virtueel privénetwerk dat je maakt met behulp van de NordVPN-app en de privéapparaten van NordVPN-gebruikers die je vertrouwt. In plaats van verbinding te maken met een server die wordt beheerd en geconfigureerd door NordVPN, kun je versleutelde verbindingen creëren tussen de apparaten van jou en je vrienden.”

Informatie van NordVPN over Meshnet

Meshnet is nuttig wanneer je een LAN-party zou willen organiseren. Op deze manier is de verbinding van iedere deelnemer via NordVPN beveiligd. Ook kun je – evenals je vrienden als je dat wilt – overal vandaan toegang krijgen tot bestanden op je apparaat.

In plaats van het IP-adres van een NordVPN-server, krijg je bij Meshnet het IP-adres van het apparaat waarmee je verbonden bent, bijvoorbeeld die van een vriend. De andere gebruiker moet toestemming geven om jou het apparaat te laten toevoegen, en kan deze toestemming op ieder moment intrekken.

Iedere gebruiker kan tien eigen apparaten aan zijn Meshnet toevoegen en tot vijftig andere apparaten koppelen.

Let op: het lukte ons om verbinding te krijgen met andere apparaten via Meshnet. Dit werkt prima en is relatief eenvoudig. We konden echter (nog) geen toegang krijgen tot bestanden op een extern apparaat. Doordat Meshnet relatief nieuw is, kan het zijn dat deze functie nog niet volledig is ontwikkeld of uitgerold door NordVPN.

Prijzen en betaalmogelijkheden van NordVPN (korting)

NordVPN heeft meerdere abonnementstypen en kent verschillende prijsstellingen die afhangen van de duur waarvoor je het abonnement afsluit. Hierbij geldt dat hoe langer je een account afsluit, des te goedkoper de VPN-dienst per maand wordt.

Elke abonnementsvorm verschaft je toegang tot duizenden servers wereldwijd. De provider houdt geen logbestanden bij en je hebt de mogelijkheid om een account op 6 apparaten tegelijk te gebruiken. NordVPN biedt bovendien op al zijn pakketten een 30-dagen niet-tevreden-geld-terug-garantie aan, zodat je de service van NordVPN eerst kunt uitproberen zonder risico’s.

Als nieuwjaarsdeal biedt NordVPN nu een korting van 63% voor nieuwe klanten! Deze korting geldt tot 8 februari 2023, dus ben er snel bij als je hier gebruik van wilt maken!

NordVPN deal voor het nieuwe jaar

Hieronder zie je een overzicht van de prijzen voor twee jaar voor de verschillende abonnementen.

NordVPN abonnementen en prijzen

Zoals je ziet biedt NordVPN verschillende pakketten aan. Voor het ‘Standard’-pakket kijk je naar de volgende prijzen:

 • 1 maand abonnement: Het 1 maandplan is goed om NordVPN een keer uit te proberen. NordVPN biedt dit abonnement aan voor €11,99 per maand.
 • 1 jaar abonnement: Wil je het komende jaar veilig en vrij het internet op? Je hebt een NordVPN-jaarabonnement al voor €4,99 per maand. Je bespaart hierbij wel 39%.
 • 2 jaar abonnement: Bij dit abonnement krijg je nu 57% korting. Je betaalt hier €3,49 per maand voor.

Bij dit pakket krijg je een veilige en snelle VPN, malwarebescherming en tracker- en advertentieblokkering.

Het ‘Plus’-pakket is iets duurder en omvat naast de functies in het Standard-pakket ook een cross-platform password manager en een scanner voor inbreuken op persoonsgegevens. Dit zijn functies van NordPass. Bij het ‘Plus’-pakket krijg je ook de drie maanden gratis bij de jaarabonnementen.

Plus abonnement:

 • Twee jaar: €4,49 per maand.
 • Eén jaar: €5,99 per maand.
 • Eén maand: €12,99 per maand.

Het ‘Complete’-pakket is het duurste en biedt alle functies van het Plus-pakket, én 1 TB versleutelde cloudopslag. Dit is een onderdeel van NordLocker. Ook hier krijg je drie maanden gratis bij de jaarabonnementen. Voor het Plus- en Complete-pakket gelden de volgende prijzen:

Complete abonnement:

 • Twee jaar: €5,99 per maand.
 • Eén jaar: €7,49 per maand.
 • Eén maand: €14,49 per maand.

Bekijk de speciale deal van NordVPN

Houd er rekening mee dat de euro-prijzen van NordVPN soms iets kunnen variëren, op basis van de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar.

NordVPN biedt verschillende betaalmogelijkheden aan:

 • iDeal
 • Google Pay
 • Amazon Pay
 • Creditcard (VISA, MasterCard, American Express, Discover, JCB)
 • Verschillende cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Ripple en Monero.

Betalingen met cryptocurrency’s zijn handig voor de gebruikers die anoniem een VPN willen kopen. De betalingen in crypto gaan via CoinPayments.

Hoe goed is de klantenservice van NordVPN?

De klantenservice van NordVPN is goed. Naast de uitgebreide database met veelgestelde vragen, heeft NordVPN ook een e-mail en live chat. Dit maakt NordVPN in ieder geval makkelijk te bereiken voor prangende vragen. De live chat heeft bovendien een ingebouwde vertaalfunctie, waardoor je gewoon in het Nederlands kunt praten. Om live te chatten moet je echter wel je e-mail invoeren. Dit is vooral om spam te voorkomen.

De meeste van onze vragen konden we beantwoorden door in de veelgestelde vragen database te kijken. Op de overige vragen kregen we binnen een minuut antwoord via de live chat. Eerder merkten we weleens dat niet alle medewerkers van NordVPN op de hoogte waren van hun eigen diensten en aanbiedingen. Zo wist één van de medewerkers niet dat het bedrijf ook een zakelijke VPN-oplossing aanbiedt.

Gelukkig was de kennis van de medewerker bij onze meest recente test wél up-to-date. We willen het in ieder geval vermelden, omdat de expertise bij de klantenservice misschien wisselend kan zijn.

Al met al zijn we te spreken over de klantenservice van NordVPN. Deze is goed te bereiken en probeert je zo snel mogelijk te helpen.


Servernetwerk NordVPN

Scorebalk die de score

Als je alles uit je VPN wilt halen, is het belangrijk dat de provider een uitgebreid servernetwerk heeft. Zo heb je de vrije keuze met welk land je verbindt, en kun je wisselen tussen verschillende servers. We zijn erg tevreden over dit onderdeel van NordVPN. Hieronder lees je de conclusies die wij hebben getrokken over het servernetwerk van NordVPN:

 • NordVPN heeft momenteel meer dan 5.400 servers verspreid over 60 landen.
 • Dedicated IP is mogelijk voor verschillende landen, waaronder Nederland.
 • NordVPN heeft verschillende servertypen, zoals voor P2P en Onion Over VPN.
 • NordVPN werkt met Netflix en torrenting.
 • Ook split-tunneling is mogelijk met NordVPN.

We geven NordVPN een 9 voor het servernetwerk.

Aantal servers en locaties van NordVPN

NordVPN heeft momenteel meer dan 5.400 servers verspreid over 60 landen.

NordVPN serveraantallen

VPN-servers zijn te vinden in de volgende landen:

WerelddeelLanden
Afrika en Midden-OostenIsraël, Turkije en Zuid-Afrika
Azië en OceaniëAustralië, Hongkong, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea
EuropaAlbanië, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Verenigde Staten
Zuid- en Midden-AmerikaArgentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Mexico

Let op: volgens de website is er ook een server in de Verenigde Arabische Emiraten beschikbaar. Deze is alleen beschikbaar als ‘obfuscated server’.

Vanwege nieuwe wetgeving in India, waardoor VPN-bedrijven verplicht zijn om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan, heeft NordVPN zijn servers in India eind juni 2022 stopgezet.

Verschillende soorten servers van NordVPN

In tegenstelling tot een groot deel van de concurrenten zijn niet alle VPN-servers van NordVPN hetzelfde ingericht. Zo zijn er VPN-servers die een dubbele VPN-verbinding aanbieden voor extra veiligheid. Deze servers regelen verbindingen tussen jou en het internet middels twee VPN-servers in plaats van één om je internetgedrag nog anoniemer te maken. Deze functie wordt ook wel multi-hop genoemd bij onder meer Private Internet Access (PIA).

Daarbovenop heeft de dienst servers die extra veiligheidsmaatregelen hebben tegen DDoS-aanvallen en speciale ‘Onion over VPN’ servers. Bij dit laatste servertype biedt NordVPN als het ware Tor-bescherming zonder dat je de Tor-browser hoeft te gebruiken. De Tor-browser is de speciale browser waarmee je toegang krijgt tot het dark web.

Daarnaast biedt de provider ook speciale ‘obfuscated servers’ – in het Nederlands ‘verborgen servers’. Deze servers helpen het gebruik van een VPN te verbergen – zelfs als partijen gebruikmaken van geavanceerde detectiemechanismen als ‘Deep Packet Inspection‘. Dit betekent dat je de VPN ongestoord kunt gebruiken in landen waar VPN-gebruik wordt geblokkeerd, zoals China, Rusland en Turkije. Ook biedt NordVPN extra bescherming tegen het lekken van jouw IP-adres.

Bonustip: enorm veel servers voor handmatige selectie

Niet iedereen zal dit doorhebben, maar je kunt bij NordVPN per land vaak handmatig uit een enorme hoeveelheid servers kiezen. Dit onderscheidt NordVPN van andere premium aanbieders, waar je soms maar een paar opties hebt per land of helemaal niet handmatig kunt kiezen. Dit maakt NordVPN dus een nog betere VPN voor het omzeilen van geo-blokkades en streaming. Je kunt namelijk gewoon een andere server kiezen als er één geblokkeerd is of niet snel genoeg is qua streamen.

Scrol hiervoor simpelweg naar beneden in de grijze balk aan de zijkant van de NordVPN-interface. Nu zie je de namen van landen met de juiste vlaggetjes erbij. Als je op een van deze landen gaat staan met je muis, zie je drie puntjes. Door hierop te klikken kun je zelf een server kiezen. Zo zie je bijvoorbeeld dat er erg veel Franse servers zijn om uit te kiezen!

NordVPN software met de serverlijst aan de zijkant

Wat betreft geografische blokkades is NordVPN dus een fantastische VPN om bijvoorbeeld Nederlandse tv mee te kijken buiten Europa. Ook is NordVPN geschikt om internationale sportwedstrijden te streamen, waar ter wereld je ook bent.

Dedicated IP-adres

NordVPN heeft sinds een tijdje zijn eigen dedicated IP-service. Dit is ideaal voor mensen die een uniek IP-adres willen zonder dit te delen met anderen. Met een dedicated IP-adres is de kans dat diensten zoals Netflix een VPN-server blokkeren veel kleiner. Wil je een dedicated IP naast de normale VPN service, dan betaal je €3,69 per maand extra.

Je kunt het dedicated IP-adres echter ook los aanschaffen naast je abonnement. De dedicated IP-adressen werken allemaal met het OpenVPN-protocol en kosten ongeveer €70 per jaar. Je kunt een dedicated IP van NordVPN op maximaal twee apparaten tegelijkertijd gebruiken.

Wil je een dedicated IP aanvragen? Dan moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Maak een nieuw account aan via de NordVPN-website via ‘Koop NordVPN’. Doe dit naast het bestaande account dat je al hebt.
 2. Klik op ‘Heb je een coupon?’ en vul de NordVPN-couponcode ‘norddedicatedip’ in. Let op, de coupon is alleen geldig op het 1-jarig abonnement.
 3. NordVPN couponcode
 4. De pagina verandert nu automatisch, waardoor je een dedicated IP koopt in plaats van een regulier VPN-abonnement. Je krijgt nu ook een automatische korting op je persoonlijke IP.
 5. NOrdVPN besteloverzicht met de kortingcode norddedicatedip ingevuld
 6. Kies een betaalmethode en vul de overige velden in en rond het proces af.
 7. Neem contact op met het NordVPN-team via live chat of e-mail en vraag of zij je het dedicated IP-adres kunnen geven.

Op het moment van schrijven worden dedicated IP’s aangeboden voor de volgende locaties:

 • Verenigde Staten (Buffalo, Los Angeles, Dallas)
 • Duitsland (Frankfurt)
 • Verenigd Koninkrijk (Londen)
 • Nederland (Amsterdam)
 • Frankrijk (Parijs)

NordVPN en Netflix

Voor al je streamingplezier heeft NordVPN SmartPlay ontworpen. Met deze technologie maakt de provider het gebruikers heel makkelijk om toegang te krijgen tot het uitgebreide Amerikaanse Netflix aanbod. Door te verbinden met een server in de USA krijg je gemakkelijk de Amerikaanse content te zien. Dit geldt niet alleen voor de Amerikaanse Netflix, maar werkt ook wanneer je bijvoorbeeld het Engelse Netflix-aanbod of het Duitse aanbod wilt zien.

Het kan soms zijn dat een stream even moet laden wanneer je met een server aan de andere kant van de wereld verbindt. Toch gaat dit met NordVPN behoorlijk snel. Al met al kun je dus prima NordVPN gebruiken om geblokkeerde content te bekijken.

Let op! Netflix probeert VPN-gebruik actief tegen te gaan. Hierdoor kan het gebeuren dat je Netflix-stream wordt onderbroken. In de afgelopen maanden zien we dit af en toe gebeuren bij gebruik van NordVPN. Toch is het eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld de pagina te verversen of een andere server te kiezen.

Ook zal Netflix wijzigingen doorvoeren in het beleid wat betreft het delen van accounts. Deze veranderingen gaan begin 2023 in. De Netflix-tips die wij in dit artikel geven werken momenteel nog steeds. Uiteraard volgen wij de situatie op de voet en blijven we VPN’s testen om Netflix-gebruikers van een zo goed mogelijk advies te kunnen voorzien.

Ook van andere streamingdiensten kun je probleemloos gebruik maken met NordVPN. We konden zonder problemen toegang krijgen tot de Amerikaanse bibliotheken van HBO Max en Disney Plus. Ook kunnen we tijdens onze test met een Engelse server gebruik maken van de BBC iPlayer en met een Nederlandse server met de app van Ziggo GO.

NordVPN en torrents

NordVPN heeft servers speciaal voor torrents. Deze P2P-servers staan het down- en uploaden van torrents toe. Via de handige software kun je aanklikken dat je verbinding wilt maken met een dergelijke server. Zo kun je snel, veilig en anoniem torrents downloaden.

Uiteraard hebben we zelf ook proberen te torrenten via NordVPN. Dit leverde geen enkel probleem op. Het is niet voor niets een van de beste VPN’s voor het downloaden van torrents.

Split-tunneling NordVPN

NordVPN heeft ook de mogelijkheid tot split-tunneling. Hiermee kun je zelf bepalen welke apps gebruikmaken van de VPN. Je kiest zelf de apps die via de beveiligde VPN-servers worden omgeleid en de apps die directe toegang krijgen tot het internet. Zo zou je Netflix op je eigen verbinding kunnen kijken, en tegelijkertijd via de VPN-verbinding een website bezoeken. Met split-tunneling schakel je de VPN voor de Netflix-app dan uit. Dit regel je gemakkelijk binnen de NordVPN-app.

NordVPN software, pagina


Conclusies – Onze ervaring met NordVPN

Samenvattend zijn wij erg te spreken over de diensten van NordVPN. We zijn vooral positief over het feit dat de provider totaal geen logs bijhoudt en speciale servers heeft ingericht voor specifieke doeleinden. Het is een uitstekende VPN om anoniem te blijven op internet. Het is goed om te zien dat het team de strijd met Netflix aan blijft gaan om zijn VPN-diensten werkend te houden. Qua prijs is NordVPN zeker competitief. Al met al is dit een van onze favoriete VPN-aanbieders en wij raden deze VPN-provider van harte aan.


Hoe verhoudt NordVPN zich tot andere VPN’s?

NordVPN is een populaire en vaak gekozen VPN-provider. Dat komt mede doordat het veel adverteert op YouTube en televisie. Dat neemt echter niet weg dat NordVPN één van de beste VPN’s is van dit moment. Sterker nog, NordVPN doet het ontzettend goed in vergelijking met andere VPN’s. Bekijk hieronder hoe NordVPN het doet vergeleken met ExpressVPN, Surfshark en CyberGhost:

 • NordVPN vs. ExpressVPN
 • NordVPN vs. CyberGhost
 • NordVPN vs. Surfshark

Nordvpn: veelgestelde vragen

Heb je een korte vraag over Nordvpn? Wellicht vind je het antwoord op je vraag hieronder terug.

Nee, HMA VPN werkt niet met de Amerikaanse variant van Netflix. Wil je Amerikaanse Netflix kijken met een VPN? Dan kun je beter kiezen voor NordVPN.

Ja, je kunt met speciale torrentservers van HMA VPN torrents downloaden. Let er wel op dat je geen torrents downloadt die auteursrechtelijk beschermd zijn.

Nee, HMA VPN biedt geen dedicated IP-adressen aan.

Onze persoonlijke mening over NordVPN

“Nord VPN is een prima VPN, en er zijn er weinig die het beter doen dan zij”

9.2

 Aanbieding 
Start nu met de beste deals

Bezoek Nordvpn

Vanaf €1.99 per maand

NordVPN

Score:  9.5 

checkmark     Gratis proefperiode voor Android
checkmark     Lekt soms je IP
checkmark     Netflix werkt niet
checkmark     Gigantisch netwerk

Bezoek Nordvpn